Geografilärarnas Riksförening
www.geografitorget.se

Hem Riksföreningen Bli medlem Geografiska Notiser Kalendarium Mötesdok Exkursionstips Utbildning Länkar

Mötesdokumentering 2016

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


Södra kretsen. Föredrag och exkursion i Malmö den 8 september 2016.

Torsdagen 8 september 2016 genomförde Södra kretsen en exkursion i stadsdelen Sorgenfri i Malmö. Den inleddes med föreläsningen av planarkitekt Ted Gustafsson i Malmö stadshus och fortsatte sedan med exkursion i Sorgenfri; en stadsdel som är under utveckling men hur, var, vad, när, varför, av vem och för vem?

Några reflektioner från deltagarna på exkursionen:

Först en teoretisk genomgång med många och tydliga kartor och sedan en gemensam rundvandring i området, bra upplägg! Fint väder och trevligt sällskap, så det var en väl använd eftermiddag. /Bengt/

Jag tänker på nyckelorden kopplat till Området Sorgenfri: variation, offentliga bottenvåningar, små fastighet, integrerat gatunät, sammankopplade offentliga rum, en blandning av offentliga aktiviteter. Tanken att stråket från Rosengård in mot centrum blir verklighet. /Inge-Marie/

Intressant projekt men varför finns det inga planer för genomfartsleden Nobelvägen? /Mette/

Tänk så mycket geografi som ingår i stadsplanering. Tänk så mycket geografi-kunskaper vi måste ha för att kunna planera en stad eller en stadsdel. Tänk vad mycket geografi i verkligheten under en exkursion. /Magnus/Södra kretsen. Årsmöte den 10 mars 2016.

Södra kretsen hade årsmöte torsdagen den 10 mars med tolv deltagare från Helsingborg i nordväst via Hässleholm och Kristianstad i nordost till Lund, Malmö och Falsterbo i söder. Årsmötet genomfördes under gemytliga former i Malmö. Den nya styrelsen fick följande utseende:

Magnus Grahn (ordförande), Bengt Nilvén (kassör) och med ledamöterna Mette Thorsen Trondman, Lena-Maria Peterson, Cecilia Ahlm Waldén och David Örbring.

Efter årsmötet höll David Örbring ett uppskattat föredrag kring sin forskning i geografi och med fokus på begreppet förmågor som har en sådan viktig roll i dagens läroplaner. David ställde också den intressanta frågan Vad är det i geografi som man behöver för att leva? Den frågan mynnade ut i uttrycket Geo Capability.

Ladda ner
Årsmötesprotokollet

Hem
Senast uppdaterad 170402