Geografilärarnas Riksförening
www.geografitorget.se

Hem Riksföreningen Bli medlem Geografiska Notiser Kalendarium Mötesdok Exkursionstips Utbildning Länkar

Mötesdokumentering 2017

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


Södra kretsen. Berlinexkursion från lördagen den 8 april till onsdagen den 12 april 2017.

Den 8-12 april genomförde Geografilärarnas Riksförening, Södra kretsen, en exkursion till Berlin. Lena Eskilsson och Magnus Grahn ledde exkursionen; en exkursion som hade 23 deltagare. Se program nedan.

Program och planering
Boende: Generator (vandrarhem).
Var: Storkower Strasse 160, Prenzlauer Berg, östra Berlin   https://generatorhostels.com/en/destinations/berlin/

Lör 8 april
07.00: Avresa, Ö Vallgatan 5, Lund
07.20: Hyllie station, Malmö
11.00-12.45: Färja, Gedser-Rostock
Ca 17.00: Ankomst, Berlin
Ca 18.00: Exkursion, Prenzlauer Berg
19.00: Middag på egen hand eller tillsammans med andra i gruppen

Sön 9 april
08.30: Checkpoint Charlie, Förbundsdagen (Bundestag), Potsdamer Platz, Judiska minnesmonumentet och Brandenburger Tor. Sårbara platser och resiliens.
12.30: Lunch, Hauptbahnhof
Em: Unter den Linden, Schlossplatz och det nya slottet. Bernauer Strasse, där vi undersöker Gedänkstätte Berlin Mauer (minnesmärke)
18.00: Tillbaka på vandrarhemmet.
19.00: Middag på egen hand eller tillsammans med andra i gruppen

Mån 10 april
08:30: Exkursion i närområdet, Wohnstadt Carl Legien
10.00 Stasi-museum Alexanderplatz
12.30 Lunch, Nicolaiviertel
Em: Mitte/Hackescher Markt och Hackescher Höfe Västra Berlin, Kudamm, KaDeWe
18.00: Tillbaka på vandrarhemmet.
19.00: Middag på egen hand eller tillsammans med andra i gruppen

Tis 11 april
08.30: East Side Gallery
10.30-12.30: Stasi-fängelset (Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen)
Em: Egna studiebesök och undersökningar i t ex Kreuzberg, Tiergarten, Olympiastadion, TV-tornet, Berlin von Unten, Pergamon museum, DDR museum, Wunsdorf (söder om Berlin)
19.00: Gemensam avslutningsmiddag på Restaurant Volkskammer i östra Berlin. Se också: http://www.volkskammer.de/index.html

Ons 12 april
9.00: Avresa mot Rostock.
13-14.45: Färja Rostock-Gedser
18.00: Tillbaka i Lund


Berlinexkursionen har på ett mycket tydligt sätt visat på vilka olika lager eller årsringar det finns på en plats. Vi har sett hur en pastellmålad fasad döljer en ”Plattenbau” från DDR-tiden, hur ett stadsslott från militarismens tid blir ett kopparglänsande folkets hus och sedan försvinner för att ersättas av något nygammalt… Listan kan göras lång men skrapar man på ytan hittar man något annat och spännande. (Anders Olsson)

Det är så mycket som går att använda i geografiämnet i skolan. Vi tänker på stadens framväxt och det stora politiska avtrycket i staden. Till det hör de landmärken som byggts för att visa på innovation, möjligheter och makt. Vi tänker också på de utmaningar staden står inför idag. Kommer Berlin att växa ihop till en stad med en gemensam identitet? Hur staden jobbar för att skapa en gemensam identitet – symboler, byggnader, reklamkampanjer mm. Planeras det för ett hållbart Berlin? (Therese och Mette)

Kevin Lynch element kan användas i det lilla = stadsdel som i det större perspektivet kopplat till det lägger det socioekonomiska, ekologiska samt kulturella perspektiven. Vårt vandrarhem var ett utmärkt exempel på mötesplatser ur samtliga aspekter. (Inge-Marie)

Öst är öst och väst är väst och alltid möts de två, förr eller senare. Det som gör Berlin särskilt spännande är att det pågått politiska, kulturella, religiösa och arkitektoniska ”experiment” i en stad med en relativt likartad befolkningsgrupp som delat samma historia, språk, kultur och religion, under relativt lång tid. Dessutom är det gjort i en relativ närtid.

Frågorna blir då:
 • Går det att dela en stad och frambringa något ”nytt”, en ny sk stadssjäl??
 • Vad behöver i så fall göras, hur beständigt kommer det att bli och vilket tidsperspektiv pratar vi om.
 • Går det att återgå till en ”enad” stad där stadens alla delar uppfattas och behandlas inkluderande. Vad krävs det för insatser?
 • Var kommer de stora utmaningarna att ligga?

  Dessutom är tidsperspektivet alltid lika viktigt för att slippa en segregerad stadsbild som kan ge upphov till icke önskad aktivitet. En annan intressant fråga är också hur länge det moraliskt/ekonomiskt möjligt att ”hålla liv” i det gamla ”öst”. Berlin är alltså en ”het” stad ur flera olika perspektiv. (Dahn Andersson)

 • Återkoppling över Berlinexkursionen som helhet. En mycket god balans mellan s k måsten och nya dimensioner. Själva muren var väl tillgodosedd rent fysiskt men även som omtalad med skillnader mellan öst och väst. Sedan bröt exkursionen även helt ny mark sannolikt för de flesta av oss med Stasiinslagen där vi inte enbart fick information utan också en känsla av den stora apparaten och över vanmakten som utsatta människor måste ha känt när de bröts ner med utstuderat ruskiga metoder. Finalen på DDR-restaurangen slöt cirkeln.

  Övriga tankar i samband med exkursionen
 • Varför vill 2 miljoner turister fira påsk i Berlin?
 • Bra att ”Östberlin” fick igenom att behålla Ampelman.
 • Hur ska Berlin göra med Adolf Hitlers bunker, alltså den där han begick självmord 30 april 1945? Det finns också ett nyskapat, privatägt museum på en helt annan plats och som ligger i en bunker, vilken tyskarna använde för att under andra världskriget skydda sig mot bombanfall. Idag är denna bunker ett museum, bl a bestående av ett rum där Hitler uppmärksammas genom en rekonstruktion av hans arbetsrum från bunkern. Är detta kommersiella historiebruk moraliskt rätt?  Södra kretsen. Årsmöte tisdagen den 21 mars 2017.

  Geografilärarnas Riksförening – Södra kretsen har haft årsmöte; ett årsmöte som genomfördes på S:t Petri skola i Malmö. Styrelsen fick följande utseende:

  Magnus Grahn (ordförande), Bengt Nilvén (kassör), Cecilia Ahlm Waldén (ledamot), Mette Thorsen-Trondman, David Örbring (ledamot) och Per Schubert (nyvald ledamot) samt Inge-Marie Svensson (valberedning) och Kaj Ojanne (valberedning).

  Efter många, många års fint, gediget och bra styrelsearbete valde Lena-Maria Petersson att avgå. Tyvärr! Vi tackar alla fall för hennes imponerande arbete.

  Under årsmötet diskuterade också exkursionen i Berlin 8-12 april, eventuellt studiebesök på IKEA i Älmhult och en exkursion i Malmö baserad på offentlig konst.

  Ladda ner protokollet från Södra kretsens årsmöte 2017-03-21.  Platsers sårbarhet, resiliens och hållbar utveckling blev centrala i samband med en föreläsning på Geografilärarnas Riksförening – Södra kretsen och dess årsmöte.

  Inte alltid självklart i skolans kurs- och ämnesplaner i geografi, men visst är platser sårbarhet och resiliens centrala!

  Nämnda årsmöte, följdes av en föreläsning av kurs- och ämnesplaner. Magnus Grahn och Mette Thorsen-Trondham koncentrerade sig på:

 • Platsers sårbarhet (högstadiet)
 • Resliens (gymnasiet) Områden som till stor del är nya i geografi-ämnet och som fått mycket större utrymme i kurs- och ämnesplanerna. Mette Thorsen-Trondham lyfte fram olika dimensioner på området resiliens, bland annat följande:

 • Social resiliens
 • Ekologisk resiliens
 • Ekonomisk resiliens
 • …och dess samband med hållbar utveckling Dessa delar kopplades sedan ihop med ”samhällets sårbarhet”.


 • Hem
  Senast uppdaterad 170413